dijous, 21 de gener del 2010

Els malsons són defenses psicològiques



Els malsons són una fantasia. Encara que llueixen tan reals que aconsegueixen provocar en nosaltres sentiments intensos d’ansietat, por o angustia.
Els malsons són un trastorn del son que més enllà de la referència negativa que la que atribuïm, aconsegueixen despertar una gran curiositat en nosaltres. Què signifiquen? Perquè ens passen?.
El psicòleg Carlos Sosa explica que els malsons són una defensa psicològica que surt quan estem travessant per certes circumstàncies. Són somnis intensos relacionats amb la por e inquietuds sobre aspectes que ens afecten i que d’alguna manera constitueixen una preocupació. A la vegada aclareix que és bo somniar perquè ens ajuda a alliberar preocupacions de la vida quotidiana; és una bona defensa.
Cal mencionar que els malsons tenen lloc durant períodes de son amb moviments oculars ràpids, durant la fase que es coneix com REM.
Perquè succeeixen ?
Les causes que poden induir-nos a tenir malsons poden anar des del físic fins a l’ emocional. A nivell físic, una febre elevada pot provocar-les. Un altre exemple és l’ingesta d’alcohol que indueix al deliri. En un nivell emocional, sabem que les preocupacions en accés, un trauma i l’estrès són varies de les raons.
A l’ analitzar els somnis, convé saber que n’hi ha de contingut simbòlic i de contingut manifest. El primer es refereix a aspectes que es tendeixen a manifestar perquè representen alguna cosa en la nostra vida que moltes vegades podem manejar. Un exemple d’això són els elements surrealistes. El segon implica situacions de contingut real.
Sempre sol estar latent l’ interès per conèixer el significat de cada somni incloent els malsons. És important tenir present que la interpretació de cada somni estarà subjecta a la realitat de cada individu, incloent el seu entorn, creences i emocions entre altres factors.
Generalment una vegada es té consciència del que provoca el malson, la tendència a tenir-los desapareix. Ara bé quan es manifesten de forma permanent “quan el malson es converteix en terrors nocturns, és el moment de fer una pausa i aprendre a manejar-les per aconseguir que desapareguin. Per tan la persona ha d’anar a un professional de la conducta humana per identificar les variables que estan efectuant la seva vida. D’aquesta manera establir bones metes terapèutiques encaminades a un millor maneig de la seva vida.

1 comentari:

  1. És interessant el punt de vista de què els malsons són proteccions de les quals disposem.
    No m'estranyaria gens que fos cert!
    Bon post, Mireia!

    ResponElimina